ИМОТИ – ТЕНДЕНЦИИ В ПАЗАРА ЧАСТ 4

КАКВО МИСЛЯТ БАНКИТЕ ЗА ТЕНДЕНЦИИТЕНА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Шумът на парите 1

В предишните 3 части по темата за тенденциите в пазара на недвижимите имоти според експертите по недвижима собственост, взели участие в конференцията „Шумът на парите“ ви разказахме за позиции, причини и следствия, формиращи пазара на недвижими имоти в пълнота. Финансовите специалисти също взеха отношение към недвижимата собственост. Запознайте се отблизо с техните съображения и с отношението им към настоящото състояние на пазара за недвижимо имущество с Broker360.

Към настоящия момент Асен Ягодин (изпълнителен директор на Пощенска банка) установява силна комплицираност на пазара на недвижимите имоти: от едната страна са негативните тенденции – намаляване на населението, силна урбанизация и концентрация на населението, забавяне на европейската икономика; от другата страна са положителните тенденции – осезателно повишаване през последните години на качеството на строителството на недвижима собственост, голям брой издадени нови разрешителни на строеж, чувствителен ръст на реалните доходи от недвижими имоти.

Живко Тодоров:

Живко Тодоров (главен финансов директор и член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка) е убеден, че банките винаги ще участват активно на пазара на недвижими имоти, но тенденциите са към повече умереност; сделките няма да бъдат толкова много в следващите години.

имоти
Шумът на парите 2

В тези тенденции г-н Ягодин разпознава тенденции пазарът на недвижими имоти да става все по-труден. Според него днешният клиент на пазара за недвижима собственост има все по-високи изисквания и същевременно е все по-разумен. Днешният клиент избира много по-внимателно и преценява своите финансови възможности много по-добре, отколкото преди години.

Георги Заманов:

Георги Заманов (главен изпълнителен директор Алианц Банка България) отчита консервативния характер на банковите институции и изключително силната конкуренция, която предоставя все по-качествени услуги на клиентите във връзка със сделките с недвижими имоти.

Г-н Ягодин разпознава още една важна тенденция – днешният клиент все по-често търси възможности, включително съвместно с личния банкер, за оптимизиране на ипотечния кредит за недвижими имоти – като увеличава своето самоучастие при покупко-продажба на недвижимо имущество от 25-30% и нагоре. Това според г-н Ягодин намалява риска от кредита, оптимизира личните финанси с по-поносими погасителни вноски и като цяло подобрява кредитната среда. От тук, казва той, е и единият от основните фактори за наблюдавания ръст на потребителското кредитиране.

Бизнес кредитирането за осъществяване на ново строителство на недвижими имоти според г-н Ягодин е още по-комплицирано – банките не желаят да се случи това, което наблюдаваме преди 10 години – огромни обеми от застроена с недвижими имоти площ, която не може да бъде реализирана в следващото десетилетие. Тук според него отново тенденцията е да се търси възможно най-голямо самоучастие на строителя; възможно най-голямо споделяне на риска от търговската дейност. Друга тенденция при новото строителство на недвижими имоти е кредитирането да се концентрира в големите „градове на бъдещето“. Той отбелязва, че се отчита неблагоприятната тенденция, според която след 3 години до 80% от българското население ще се концентрира в недвижима собственост в от 6 до 8 от най-големите градове на страната ни.

имоти
Шумът на парите 3

НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ И ИНФОРМИРАНОСТТА

Ние от Broker360 смятаме, че запознатият с пазара и със своите възможности клиент, ще вземе възможно най-доброто решение по отношение на недвижимите имоти и ще остане удовлетворен от него във всяка една ситуация. Ето защо за нас е важно да ви поддържаме информирани за всички тенденции в сферата на недвижимото имущество. Надяваме се поредицата от материали в тази връзка да ви е била полезна. Ние от Broker360 сме насреща да продължим да работим във ваша полза. Защото когато става въпрос за недвижими имоти, Broker360 е вашият сигурен партньор, на който определено можете да разчитате.

Запознайте се отблизо с конференцията „Шумът на парите“ тук: https://profit.bg/forum/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *