КЪЩИ: ЛЮБОПИТНАТА ИСТОРИЯ ЧАСТ 1

За нас от BROKER360 е удоволствие да ви разкажем множество интересни и любопитни факти от историята на всички къщи през различните времеви периоди. Защото вярваме, че всеки дом има своя история и когато създавате вашата, с този текст ще имате възможността да се запознаете с миналото на къщите, с процеса на тяхното обособяване и развитие. Още от първите къщи до тези в нашето съвремие, хората са търсели начин да изградят подслон, скривалище и уют за себе си и за своите семейства. Надяваме се да предизвикаме интерес ви и да ви помогнем да откриете вашата стратегия към изграждане на собствения ви уникален и специален дом.

къщи 1
Къщи в Копривщица

ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ КЪЩИ                 

По времето на ледниците хората живеели в пещерите, но също така още тогава започнала направата на първите къщи. Тези „къщи“ всъщност изглеждали като палатки от кожи на мамут. За опори на къщите били използвани кости от мамут. Кожата служела на хората тогава да изработват дрехи и ботуши. Когато ледниковата епоха приключила, започнал нов начин на живот. Хората приготвяли храна в пещи, а направата на къщите значително еволюирала. Точно в този период къщите започнали да се строят от изсушени на слънце тухли.

Около 7000 преди Христа в Йерихон хората се научили да правят хоросан, който им влязъл в употреба при конструирането на къщите. Те използвали хоросана за шпакловане на стени и подове.

Катал Хуйук

Катал Хуйук е един от първите градове в света, построен на територията на днешна Турция около 6 500 година преди новата ера. Скоро след обособяването му, започнало да се развива земеделието. По това време Катал Хуйук вероятно е имал население около 6 000 души. В този град къщите били строени от кал и тухли. Изграждали се като залепени една за друга. Тези къщи нямали врати и хората влизали в тях през процепи подобно люкове по покривите. Учените предполагат, че къщите с входове на покривите са били по-безопасни. Тези къщи са изключително интересни за изследователите, тъй като начинът им на постройка предполага те да са служили едновременно като улица, през която хората са преминавали. Къщите в този град нямали стъкла и прозорци, както и комини. Вместо това хората са използвали покривите на тези къщи и пробивайки дупки в тях, които да изкарват дима навън. По вътрешните стени на къщите хората са обикновено са изрисували животни и себеподобни. Предполага се, че там те са нощували на платформи, които имитират днешните легла.

Различни сведения за Катал Хуйук сочат, че дори мъртвите са били погребвани в тези къщи, което за съвременния човек изглежда отвратително. След като земеделието започнало да се развива около 4000 година преди Христа, хората започнали да използват и вар и мазилка за изработка на своите къщи. Тези къщи наподобявали колиби и основно били изградени от камък. Изследвания посочват, че къщите от това време имали покриви от слама.

Къщи 2
Къщи в Копривщица 2

ДРЕВНИТЕ КЪЩИ

Известно е, че първата цивилизация е възникнала в Шумер (днешен Ирак). Там се изградили няколко града, а всеки град имал свой бог защитник. Царят е смятан за представителят на този бог на земята, а за царе са избирани богати и благородни търговци, които живеели в охолство в големи къщи с много стаи. Къщите им били на два етажа и разполагали с двор. Бедните по това време не разполагали с толкова големи къщи или с къщи изобщо и живеели най-често в колиби.

Друга цивилизация малко по-късно възникнала в долината на Индус, а центърът ѝ представлявал град от две части. Смята се, че в по-централната му част имало цитадела, която съдържала обществени бани и зали, както и помещения за съхраняване на зърното. В долната част на града се разполагали къщите на хората. Тези къщи били подредени в ясно обособени улици, които напомняли решетка. Къщите там били на два или три етажа. Тъй като камъкът бил необичаен за района, тези къщи се строяли с тухли. Тухлите за направата на къщите имали стандартен размер, които много наподобяват тухлите за направа къщи, които познаваме днес. Още нещо интересно за този район е, че освен улиците и къщите, Индус разполагал и с канализационни мрежи.

МИНОЙСКИТЕ ДВОРЦИ

Минойците били ранна цивилизация на остров Крит и до днес са известни с двореца в Кносос, макар че всъщност те са направили и много други дворци в Молия, Закро и Файтос. Дворецът в Кносос е проектиран по подобие на големите къщи и е построен около централен двор. В приземния му етаж имало складови помещения за зърно и зехтин, съхранявани в големи глинени съдове. Горните етажи били жилищни помещения. За разлика от всички къщи от този период, помещенията там били изключително луксозни, а стените им били обрисувани със стенописи. Отново за разлика от къщите доврецът в Кносос разполагал дори с бани и тоалетни. Разбира се, малцинство е живяло в този дворец. Повечето хора са живели в малки каменни къщи подобно колиби с една или две стаи

ЕГИПЕТСКИТЕ КЪЩИ

Богатите египтяни живеели в големи и удобни къщи с много стаи. Стените им били боядисани, а подовете били оцветени или налепени с плочки. Най-богатите дори разполагали с градини и басейни, които далеч не наподобяват нашите, но при тях започнали да се използват мебели. Богатите египтяни имали дървени мебели като маси, легла, столове и сандъци за съхранение. Вместо възглавници обаче те използвали дървени облегалки за глава. Учените са установили, че за тоалетни египтяните използвали глинен съд, пълен с пясък, който редовно се подменял.

Обикновените хора в Египет обаче живеели в много по-прости домове, изработени от кални тухли, които обикновено били с до 4 стаи. Вероятно те са спали на плоския покрив на тези къщи, когато е горещо. Мебелите им били малко и представлявали основно тухлени пейки. За съхранение те използвали тръстика или дървени клечки, покриващи дупки в стените.

Къщи 3
Къщи в Копривщица 3

И през V век преди Христа във Вавилон хората обикновено са живеели в колиби, а богатите собственици са се разпореждали с по-хубави имоти и дори дворци.

Ние от BROKER360 се надяваме, че тази информация ви е била едновременно интересна и полезна. Прочетете и следващата част по темата за историята на къщите и бъдете отлично запознати по всяко време, защото ние вярваме, че информианият клиент е доволен клиент.

Още полезна информация за къщите можете да прочетете тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/Къща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *