КЪЩИ: ЛЮБОПИТНАТА ИСТОРИЯ ЧАСТ 2

В първата част по темата за историята на всички къщи ние от BROKER360 се постарахме да изградим една пълна и качествена картина на онова, което къщите са представлявали някога. Тази история обаче продължава и ние смятаме, че запознавайки ви с нея, ви поддържаме информирани и будни, което са качества, важни и необходими при инвестицията в имот. А ето и продължението:

къщи 1
Къщите от Копривщица

ГРЪЦКИТЕ КЪЩИ

Гръцките домове били семпли и обикновени. Те били изработвани от тухли и гипс, а покривите били от керамични плочки. Тези къщи нямали стъкла, а прозорците представлявали просто дупка в стената. Бедните хора живеели в малки къщи с до 3 стаи максимум, а богатите имали дори къщи на два етажа, като на долния етаж били кухнята, трапезарията и дневната, а на горния били разположени спални и стаи, обособени за жените. Там те тъкали и се хранили далеч от мъжете.

ПЕРСИЙСКИТЕ КЪЩИ

Съперниците на гърците били персите. Богатите сред тях живеели в дворци от дърво, камък и тухли с множество удобства. Те имали дори мека мебел – легла, дивани и столове, а масите били покрити със златни, сребърни и стъклени съдове. В своите къщи персите дори разполагали с гоблени и килими. Някои от тях имали дори и градини, които били изключително красиви. Според езиковедите думата „рай“ на различните езици е произлязла от персийската дума за градина.

За обикновените хора нещата стояли съвсем различни. Те живеели в колиби, направени от тухли. Най-добре устроените сред тях имали малко по-доби къщи с няколко стаи и двор.

КЕЛТСКИТЕ КЪЩИ

Около 650 година преди Христа хората, живеещи във Франция и Британските острови, били келтите. Те живеели в много интересни кръгли къщи, които били построени около централен стълб. Стените на тези къщи били от камък и мазилка, а покривите били неустойчиви. Вътрешната част на къщите запълвали пейки и по-големи такива, служещи за легла. Келтите имали и маси, които били много ниски.

РИМСКИ КЪЩИ

В Рим започнало изграждането на жилищни блокове, в които живеели бедни хора. Те били високи с най-малко 5 етажа, но за сметка на това били неустойчиво построени. Повечето хора разполагали с по една или две стаи и първични мебели. Стаите се отоплявали на дървени въглища и жителите използвали обществени тоалетни. Вода получавали от обществените фонтани и корита. Лошото на подобни нестабилни постройки е, че хората, живеещи в тях не са могли в никакъв случай да готвят на закрито и трябвало да купуват готова храна.

Богатите обаче си строяли доста по-луксозни къщи с мозайки и централно отопление. В тези къщи имали стенописи и са известни с употребата на стъкла за прозорците. Както и сами разбрахте досега, разликата между къщите на богатите и къщите на бедните от най-древни времена съществувала и била огромна.

къщи 2
Къщите от Копривщица 2

САКСОНСКИТЕ КЪЩИ

Саксонците живеели в дървени колиби със сламени покриви. Обикновено техните къщи имали само една стая, която се споделяла по всички. По-бедните живеели в техните къщи дори с животните си през зимата. По-бедните от саксонците спали на пода, а по-богатите имали свои легла. Първичните саксонски къщи нямали стъкла за прозорците, а някои дори нямали комини. Те били далеч от килимите и имали само дървени дъски за под.

СЕЛСКИТЕ КЪЩИ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО

Най-общо казано, селските къщи представлявали прости дървени колиби. Те имали дървени рамки, пълни с вар и мазилка. Мазилката за тези сгради се добивала от животински косми и глина. Само някои чати от тези къщи са били направени от камък. Селските хижи обикновено били измазани или боядисани в ярки цветове.

Най-бедните хора живеели в едностайни колиби, а по-богатите – в двустайни. Прозорците им имали дървени капаци, които те затваряли през нощта. Подовете им обикновено били покрити със слама, за да задържат топлина. Също  така в средата на тези селски къщи имало нещо като огнище, което служело за готвене и отопление. Те нямали комин или специални мебели. Столовете по това време били много скъпи и никой селянин не можел да си позволи такъв. Затова те използвали за сядане пейки или дървени сандъци, в които също съхранявали различни дрехи и други ценности. Инструментите и керамичните съдове в тези домове били окачени на куки. Още сведения показват, че в тези къщи селяните са спели на слама и са нямали възглавници, замествали са ги с дървени трупи. Доста голяма част от селяните имали прегради около своите къщи, отделени за животни. Това се правело, защото топлината на животните поддържала топлината на цялата хижа.

КЪЩИТЕ НА БОГАТИТЕ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО

Норманците в началото построили замъци от дърво, които в началото на 12 век започнали да се строят от камък. И в градовете заможните търговци започнали да живеят в каменни къщи. В саксонските времена един богат човек и цялото му семейство живеели в една зала. През Средновековието голямата зала все още продължавала да функционира, но като център на замък, а господарят имал собствена стая над него. Наричали тази стая „слънчевата стая“ и в нея господарят имал легло, заобиколено от завеси, които да предпазват от вятъра и да запазят личното му пространство. Другите членове на семейството заедно със слугите спали на пода на голямата зала. Тоалетните, които по това време имали и седалки от камък, много приличали на гардеробите, тъй като и двете представлявали улей, вграден в стената.

През Средновековието комините са лукс, но тези господарски къщи разполагали такъв. Около 1180 година за първи път богатите римляни имали и стъкла на прозорците на къщите си. Първоначално само богатите можели да си го позволят за своите къщи, но от края на 13 и началото на 14 век вече и средните класи можели да обезпечат прозорците на къщите си със стъкла. Тези, чиито домове не разполагали със стъкла, ползвали тънки парчета лен, напоени с лой или смола, който били полупрозрчни.

КЪЩИТЕ ОТ XVI ВЕК

Ако през Средновековието къщите били предназначени основно за защита, то през 16 век животът бил много по-безопасен и хората започнали да строят по-различни къщи. Средната класа стояла дървени къщи с дървена рамка, пълна с вар и мазилка. В края на века дори започвали да изпълват тази рамка с тухли. Обикновено покривите на къщите през този период били покрити с дървета, макар че някои от по-заможните си позволявали дори плочки.

През 16 век стъклените прозорци стават много разпространени, но все още са били по-скоро лукс. Те се изработвали от парчета стъкла с малки оловни ленти и били наричани още „решетъчни прозорци“. Някои от най-бедните все още използвали лен за прозорците на своите къщи. Всъщност никое от подобренията през 16 век не достига най-бедните. Те все още живеели в къщи с по една или две стаи с подове от твърда пръст.

къщи 3
Къщите от Италия

Разбира се, историята на къщите не приключва дотук. Тя се развива страшно много, докато достигне до съвременните представи за недвижима собственост. Прочетете и следващата част по темата и формирайте своята представа, за къщите или за имотите изобщо, които бихте искали да превърнете в свой дом. Ние от BROKER360 сме насреща, за да ви съдействаме!

Още полезна информация за къщите можете да прочетете тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/Къща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *