КЪЩИ – ЛЮБОПИТНАТА ИСТОРИЯ ЧАСТ 3

В предишните две части по темата, проследяваща историята на всички къщи, ние от BROKER360 ви разкрихме една богата и зашеметяваща историческа картина на жилищата на древните обитатели на света. Е, сега къщите нямат нищо общо с онези някога, но ние смятаме, че пълната картина е от изключителна важност, когато говорим за имоти. Това и нашата цел, с която ще ви запознаваме и в други наши текстове. Но сега да се върнем на историята:

къщи 1
Къщите в Копривщица

КЪЩИТЕ НА АЦТЕКИТЕ

Ацтеките живеели обикновено в колиби, често само с по една стая. Къщите им били направени от кирпич, а мебелите им били съвсем прости като рогозки, които им служели за сядане и за спане, отново дървени сандъци и ниски маси. Ацтекските благородници живеели в много по-големи къщи с много стаи. Те обикновено били оформеми като кухи квадрати с централен двор, които често включвал градини и фонтани. Дори по закон тогава само високопоставените ацтеки можели да издигат къщи с два етажа. Ако обикновените опитали да изградят така къщата си, щели да бъдат екзекутирани.

КЪЩИТЕ НА ИНКИТЕ

Къщите на инките били много опростени и често се състояли от само една стая. Те на разполагали с мебели и спали на тръстикови рогозки или животински кожи. Вратата и прозорците на техните домове били с трапецовидна форма, а покривите им нямали комини. Богатите инки имали по-заможни домове и често в тях можела да се открие дори каменна вана.

КЪЩИТЕ НА МАИТЕ

Маите също живеели в колиби от дърво и камък с нездрави покриви. Те нямали комини и прозорци и не разполагали с дървени врати. Вместо това използвали големи платна. Те имали малко мебели и спали на ниски платформи с дървена рамка. Интересното за маите е, че след смъртта си те били погребвани под подовете на къщите си.

КЪЩИТЕ ПРЕЗ XVII ВЕК

17 век внася подобрение в много отношения. Ако през 16 век само заможните можели да си позволят къщи от камък и тухли, то през 17 вече и по-бедните можели да се възползват от това удобство за времето си, което им създавало топлина и пазело сухи. Също така през 17 век дори бедните започват да имат комини, а до края на века стъклото става все по-евтино е било много по-лесно за хората да си го позволяват.

Въпреки това обаче домовете на бедните останали много претъпкани и през 17 век. Те продължавали да живеят в по-малки хижи с до няколко стаи, а някои семейства дори имали само по една стая.

КЪЩИТЕ ПРЕЗ XVIII ВЕК

През 18 век богатите си построили великолепни къщи, които вече били старателно проектирани от архитекти. Архитектите проектирали дори селски къщи, а занаятчиите и работниците били сред бедния клас, живеейки с опростени мебели и в малко стаи. При богатите се появили различни стилове като неокласически, които и до днес изумяват със специфичните си орнаменти.

КЪЩИТЕ ПРЕЗ XIX ВЕК

През 19 век къщите в различните страни се обособяват по много различен начин. Във Великобритания обикновено са се строили двуетажни къщи калкани, които били залепени гръб и гръб. Долният им етаж е използван за свекидневна и кухня, а горния – за спалня. Специалисти твърдят, че тези къщи не били влагоустойчиви и в тях влагата лесно прониквала. Най-бедните понякога дори не можели да си позволят легла. През 1840 година се приема закон, забраняващ подземните и залепените къщи и тези конструкции са изцяло разрушени и подменени с по-добри.

В края на 19 век дори работническите къщи значително се подобряват. След 1875 година повечето градове приемат строителни норми, които регламентират например, че къщите трябва да са с определено разстояние помежду си или трябва да имат определен размер прозорци, което значително подобрява живота на англичаните и на още доста хора по света. Така към края на века дори работниците живеели в двуетажни къщи с повече стаи, а някои от тях дори имали градина. Съвсем намалял броят на хората, живеещи в една стая, но такива все още имало. Те обикновено ремонтирали жилищата си неустойчиво, например с хартия и парцали, напъхани в отвори по стените.

къщи 2
Къщите в Копривщица 2

КЪЩИТЕ ОТ XX ВЕК

20 век навлиза с предимствата от предходния. Стаите стават много по-добре оборудвани и обезпечени с повече мебели, които обаче са концентрирани основно в една стая. Повечето семейства имат пещи, които отопляват стаите. Навлиза и двойното остъкляване по-късно през 80-те години. Около 1900 година голяма част от населението започва да наема домове, но и собствеността се увеличава. Според множество статистики до 1939 година около 27% от населението притежава собствена къща. Голяма част от къщите са построени преди Първата световна война и много малка част от тях остават цели до края на Втората световна война. През 50-те и 60-те години на миналия век са съборени много от старите къщи и те освобождават пространства за построяване на нови. Навлизат апартаментите като обособени жилища навсякъде по света.

70-те години носят еволюционна промяна в мосленето на хората и интересът им към миналото. Това довежда до реставриране и възобновяване на старите къщи, а не към подмяната им с нови. В други наши материали можете да прочетете повече за законовите уредби и къщите, които са се строили през 20 век в България, както и да научите още много подробности относно предимствата на дървесината, използвана за направата на домове

къщи 3
Къщите в Копривщица 3

КЪЩИТЕ ДНЕС

Позовавайки се на цялата тази история на къщите, ние от BROKER360 смятаме, че Но най-вече вярваме, че историята на къщите непрекъснато ще се развива и обогатява, че човек сам изгражда дома си с вложения в него, с качествена поддръжка и с внимание към всеки детайл. И всъщност, независимо дали става въпрос за къщи, или за апартаменти, мястото където живеете, където създавате семейство, отгледждате деца и съхранявате спомените от своя живот, е инвестиция, която си струва да бъде направена качествено и ефективно. Ние от BROKER360 искаме да ви помогнем още първата стъпка – придобиването на имот, за да сте сигурни, че вашата инвестиция е правилна. Свържете се с нас още сега и си гарантирайте сигурност, спокойствие, адекватно и съвременно отношение и високо качество на работата, защото ние сме сигурни, че можем да ви помогнем да сътворите историята на вашия собствен дом. Опитайте с BROKER360.

Научете още за къщите тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/Къща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *