НЕДВИЖИМИ ИМОТИ – ТЕНДЕНЦИИ В ПАЗАРА ЧАСТ 2

ДОБРОТО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ – МНЕНИЯ НА ЕКСПЕРТИ ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА „ШУМЪТ НА ПАРИТЕ“

В предишния материал по темата ви запознахме с голяма част от позициите, изразени по отношение на всички недвижими имоти на най-голямата финансова конференция в България – „Шумът на парите“. Ето какво смятат те и за доброто обезпечаване на недвижимите имоти във връзка с процеса на тяхната покупко-продажба.

Недвижими имоти 1
Недвижими имоти 1

Добромир Ганев, Национално сдружение Недвижими имоти:

Според Добромир Ганев (председател, Национално сдружение Недвижими имоти) инвестиционната и финансовата дисциплина на клиентите е значително по-висока от предходната декада; това дисциплинира не само компаниите за недвижимото имущество, но и всичките играчи на пазара. Според него емоцията вече е на втори план, търси се добро обезпечаване, дългосрочен поглед към рисковете, които съществуват при сделки с недвижима собственост. Добромир Ганев уверява, че НСНИ ще представи дълго лелеяната MLS платформа за договори, което дългосрочно ще промени пазара на имоти. На база Multiply Listing System тя работи с взаимоотношенията между клиент и компания на база ексклузивитет. При сделките с недвижима собственост, според Ганев, върху този тип доверие тярбва да се работи приоритетно.

Недвижими имоти 2
Недвижими имоти 2

Невена Стоянова:

Невена Стоянова (управляващ директор, Luximmo Finest Estates) подходи към разискваната тема по отношение на недвижимите имоти с пример. Тя разказа за двама инвеститори, които предлагат идентични недвижими имоти, като единият включва минимална такса за поддръжка, но без ангажименти, а другият – значителни допълнителни услуги и гаранции. В конкретната сделка с недвижима собственост купувачите предпочели минималната такса за поддръжка, лишени от разбиране, че трябва да се мисли за управление на цялата сграда, а не само вътрешното пространство на жилището. Дългосрочното управление на недвижимите имоти не трябва да бъде препоръчително, а трябва да бъде задължително, смята Стоянова. Тя допълни също, че противното в сферата на неджимите имоти не е достатъчно професионално.

Недвижими имоти 3
Недвижими имоти 3

НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, ФУНКЦИОНИРАЩИ КАТО ОФИС ПОМЕЩЕНИЯ

По темата за неджимите имоти взе отношение и Валери Левиев (изпълнителен директор, Elta Consult). Той забелязва тенденциите в съвременните офис недвижими имоти. Казва, че те са пъстроцветни, с пространства за отдих и развлечение, модерни – напълно различни от тези недвижими имоти, използвани за бизнес помещения, които са се строяли преди 10 или 20 години. Именно в такава среда работят т.нар. „милениуми“ (децата на 21 век). Според Левиев трябва да се обърне внимание и на цялостната урбанистична среда – да е приятно да живееш и да работиш там. Като пример за това в темата за недвижимите имоти той посочи пространството Бизнес парк в София. Като допълни, че дори при недвижимите имоти, функциониращи като офис сгради трябва да се търси, освен адекватна бизнес среда, и релевантен микс между всички функции – ресторант, кафене, зеленина, детска градина.

Недвижими имоти 4
Недвижими имоти 4

Г-жа Косева-Бошова отчита в тази връзка значението на инфраструктурата, която съпътства новото строителство на недвижими имоти и изграждането на адекватна градоустройствена среда.

Недвижими имоти 5
Недвижими имоти 5

Г-н Андонов:

По отношение на недвижимите имоти не само в столицата, а и в различните краища на България Г-н Андонов отчита засиленото бизнес развитие на градовете София и Пловдив, защото през тях преминават три, респективно два европейски транспортни коридора. Същевременно той отбелязва, че като втори университетски център Варна привлича като град с тенденция за закупуване на недвижимо имущество, тъй като голяма част от учащите решават да останат да живеят там. Андонов посочва, че по отношение на недвижимите имоти останалите големи градове – Бургас, Русе и т.н. – се развиват по-бавно, тъй като имат само по един транспортен коридор. Г-н Андонов присъства на конференцията „Шумът на парите“ и през 2018 година, когато изрази своите позиции за ръста на цените на недвижимите имоти в Пловдив.

Недвижими имоти 6
Къщи в Копривщица

Прочетете и следващия материал на Broker360 по темата за тенденциите в недвижимите имоти, за да разберете дали и как се променя мнението на екпертите по тази така наболяла тема.

Повече за Шумът на парите прочетете и тук: https://profit.bg/forum/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *