ИМОТИ – ТЕНДЕНЦИИ В ПАЗАРА ЧАСТ 3

ИНВЕСТИЦИИТЕ В НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ – МНЕНИЯ НА ЕКСПЕРТИ ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА „ШУМЪТ НА ПАРИТЕ“

В предишния материал по темата ви представихме много от мненията, изразени по отношение на всички недвижими имоти на най-голямата финансова конференция в България – „Шумът на парите“. Ето какво казва г-н Антон Андонов (изпълнителен директор, Ера България) и по оншение на недвижимите имоти в Пловдив:

Недвижими имоти 1
Недвижима собственост 1

Втора поредна година г-н Андонов отчита най-висок ръст на цените на недвижимите имоти в гр. Пловдив – благодарение на икономическата зона и значителните промишлени инвестиции. Най-нисък ръст на сделки с недвижими имоти сред големите градове наблюдаваме в гр. Русе. Средни темпове на покупко-продажба на недвижими имоти отчитаме за градове като Бургас, Варна, Стара Загора. Специфичен ръст се отчита в по-малки градове като Шумен, Смолян, Кърджали – поради инвестиционни интереси преди всичко на граждани от Република Турция.

Недвижими имоти 2
Недвижима собственост 2

Г-жа Стойкова:

Г-жа Стойкова отчита стабилност в цените на недвижима собственост с тенденция на леко забавяне. В гр. Варна, която до скоро гонеше по ръст столицата, се наблюдава постепенно забавяне и изравняване с гр. Бургас по отношение на недвижимите имоти. Г-жа Стойкова прогнозира положителни тенденции на параза на недвижими имоти, тъй като 2019 г. е стартирала много интернзивно и динамично.

Недвижими имоти 3
Недвижима собственост 3

Г-жа Стоянова отчита голям интерес, предимно чуждестранен, в сегмента на луксозните качества – преди всичко от мениджъри на големи компании, включително с инвестиционна цел. Според нея се наблюдава отдаване под наем на придобитите недвижими имоти. В много от курортите (например Банско) се наблюдават скандално ниски цени в луксозния сегмент, което обуславя интерес към недвижимите имоти не само от европейски граждани, но също от Израел, Кувейт и други. Луксът отчетливо се обособява като отделна категория в сферата на недвижимите имоти.

Г-н Андонов:

Г-н Андонов отчита ръст в доходността от наеми на недвижими имоти, но по отношение на придобита недвижима собственост в предходните години, при по-ниски ценови равнища. В момента не може да се постигне толкова висока доходност от наеми поради относително по-високите цени на недвижимите имоти.

Г-н Ганев обобщава, че доходността от наеми на недвижими имоти със сигурност превъзхожда минималните доходности, които осигуряват банките по отношение на депозитите.

Г-н Левиев отчита трудностите при стопанисване на недвижими имоти в режим на етажна собственост, където трудно се достига до адекватно управление на общите части на сградата. Това налага изменяне и допълване на Закона за управление на етажната собственост, във връзка с което в момента текат процедури за усъвършенстване на нормативната уредба. Обликът на недвижимите имоти според него трябва да се поддържа, защото в противен случай се рискува понижаване на цената им.

Недвижими имоти 4
Недвижима собственост 4

Г-жа Стоянова:

Г-жа Стоянова отчита неустойчивостта на краткосрочните платформи като RBNB, които уж предлагат рекордна доходност. Според нея рябва да се отчита неустойчивият характер на подобни бизнес ниши и все по-отчетливата съпротива на хотелиерския бизнес.

Г-н Левиев добавя и данъците, с които рано или късно ще бъде обложен бизнесът с недвижими имоти; също така поддържката на недвижимата собственост, която често при експлоатацията им за краткосрочни настанявания се подценява. Но той остава категоричен, че инвестицията в недвижими имоти в българските условия и по отношение на средния български гражданин е най-добрата възможност. Той подчерта, че цената на доброто жилище е много малко вероятно да падне, а отдаването под наем осигурява гарантирано по-висока доходност в сравнение с тази на банковите депозити.

Г-н Ганев:

Г-н Ганев подкрепи разбирането за гарантираната висока доходност в сферата на недвижимите имоти с многобройните статистики, които потвърждават стабилността и увеличаването на цените както в България, така и в другите държави по света. Той отчете и факта, че в България наемните отношения във връзка с недвижимата собственост не са регулирани така, както например в Република Франция и съотношението между продажна и наемна цена при нас е много по-добро в полза на наемодателите.

Към горното г-жа Стойкова добави и значително по-ниските данъци и такси в България, които правят разходите за собствениците на недвижимо имущество много по-малки от тези в западните страни.

НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ

Недвижими имоти 5
Недвижима собственост

Във връзка с новите технологии г-н Андонов отбелязва, че новите технологии на пазара на недвижими имоти следва да доведат до по-бързо и по-качествено обслужване на клиентите. За него възниква въпрос дали има дейности, в които човекът не може да бъде заместен от машините. За него покупката на недвижими имоти е емоция, в която машината не може да замести човека. Машината не може да замести човека и в неговата комбинативност, която е от съществено значение за бизнеса.

Останете с Broker360 и в следващата част от материалите по темата за дискусиите на финансовата конференция „Шумът на парите“. В нея ще ви разкрием отношението към тенденциите в сферата на недвижимото имущество и на банковите експерти.

Шумът на парите 2019

Още за „Шумът на парите“ можете да прочетете тук: https://profit.bg/forum/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *