НЕДВИЖИМИ ИМОТИ – ТЕНДЕНЦИИ В ПАЗАРА ЧАСТ 1

НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ КАТО ТЕМА НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА „ШУМЪТ НА ПАРИТЕ“

недвижими имоти 1
Недвижими имоти 1

На 16 и 17 април 2019 година се проведе най-мащабната финансова конференция в България „Шумът на парите“. Това е десетото издание на събити. ето. За първи път този формат е проведен през 2010 година. До днес форумът се е разраснал качествено. Икономисти от страната и чужбина взеха участие в тазгодишното издание на конференцята. Програмата протече в рамките на 2 дни, организирани в общо 6 панела. Недвижимите имоти бяха една от широко дискутираните теми. Когато говорим за недвижима собственост, непременно трябва да бъде отчетен фактът, че тенденциите непрекъснато се изменят. Проследяването на тенденциите в пазара на недвижима собственост, гарантира по-доброто му познаване и увеличава възможността за сключване на по-ефективни и целесъобразни сделки именно с недвижими имоти.

Тема номер 1

И тази година недвижимите имоти бяха тема номер 1, а видни икономисти изложиха своето мнение от позицията на експерти за очакваното развитие и за съществуващите рискове по отношение на измененията в пазарно отношение. За нас от Broker360 е важно всеки наш клиент да е запознат и заинтересован, защото информираността е първата и най-важна крачка към сключването на успешни сделки с имоти. Ето защо смятаме за необходимо да ви запознаваме с тенденциите в пазара на недвижими имоти постоянно и качество. „Шумът на парите“ събра на едно място специалисти в различни области, сред които и недвижимите имоти. Ето какво научихме от тях.

недвижими имоти 2
Недвижими имоти 2

МНЕНИЯТА НА ЕКСПЕРТИТЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ ДНЕС

Антон Андонов (изпълнителен директор, Ера България) е сигурен, че новите технологии вече са почукали и на вратата на бизнеса с недвижима собственост. От миналата година съществува учредена общност Pro Tech и „умните“ технологии стават част от бизнеса с недвижими имоти; в т.ч. не само търговията с тях, но също и управлението на сгради, строителството и т.н.

Таня Косева-Бошова (управляващ партньор, Park Lane Development) не счита, че трябва да се договаря ексклузивитет по отношение на сделките с недвижими имоти, защото това според нея ограничава играчите на пазара.

недвижими имоти 3
Недвижими имоти 3

Г-н Андонов потвърждава, че ексклузивните договори за недвижимо имущество ограничават –  според него те са „лоша практика“. Подписването на договор с изключителни права трябва да гарантира отваряне на имота към всички компании за недвижима собственост, а не затваряне с цел получаването на комисионна.

Г-жа Косева Бошова:

Г-жа Косева-Бошова отчита добрия баланс между специфични умения и качество на живот, което привлича големи компании (предимно в сферата на високите технологии) в България. Те наемат големи недвижими имоти, които да функционират като офис пространства предимно в големите градове на България. Техният интерес е към висококачествени офис площи с добри системи за управление, сравними с тези от Западна Европа и САЩ.

недвижими имоти 4
Недвижими имоти 4

Полина Стойкова (изпълнителен директор, Bulgarian Properties) отчита статистическия интерес на гражданите от трети страни към недвижимите имоти в България, който е голям, но все още финализирането на интереса до сделка е рядък. Пазарът с недвижима собственост в големите градове е предимно български, като по-голям чуждестранен интерес се отчита по отношение на курортните имоти, предимно от британци и руснаци. Гражданите от трети страни не са достатъчно информирани какви недвижими имоти се предлагат в България, която като цяло остава непозната дестинация. Тя смята, че противно на очакванията, инвестициите в имоти доста лесно се изтеглят.

недвижими имоти 5
Недвижими имоти 5

Останете в течение с дискусиите от конференцията „Шумът на парите“ и в следващата част от поредицата, проследяваща тенденциите в пазара на недвижими имоти с Broker360.


Прочетете повече за „Шумът на парите“ и тук: https://profit.bg/forum/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *