НЕДВИЖИМИ ИМОТИ – ЗОНА Б-19

Доверете се на реалистичния (п)оглед с Broker360

В процеса на търсене и предлагане на недвижимо имущество непременно има етап на проучване. Това проучване може да е съсредоточено върху цените, върху пазара, както и върху квартала и района, който представлява интерес за вас. Несъмнено изборът на квартал е един от най-основополагащите за вземането на решение за закупуване на жилища и често той предопределя качеството на живот според съответните изисквания на всеки. Ето защо в нашата поредица от текстове, посветени на софийските квартали, ние от Broker360 искаме да ви запознаем с предимствата и недостатъците на всеки софийски район, за да можете вие да направите своя информиран избор за покупка на недвижими имоти. „Зона Б-19“ е малък централен столичен квартал, който може да се окаже подходящо място за вас. Търсите недвижими имоти? „Зона Б-19“ е уютно място с централна локация, където вие бихте могли да намерите точно каквото търсите. Ако се интересувате по-подробно от този квартал, продължавайте да четете. Тук с Broker360 ще намерите всичко, което трябва да знаете за недвижимите имоти. „Зона Б-19“:

РАЗПОЛОЖЕНИЕ

Както вече споменахме, квартал „Зона Б-19“ е малък софийски квартал, който е разположен между 3 големи булеварда. Това са булевардите: „Александър Стамболийски” от север, бул. „Констaнтин Величков” от запад и бул. „Инж. Иван Иванов” от изток. Локационно „Зона Б-19“ има централно разположение, което създава предпоставки за много по-голяма достъпно от най-различно естество. Ако за вас разположението е един от основните критерии, според които базирате своя избор на недвижими имоти, „Зона Б-19“ може да се окаже изключително приятно място за вас и за вашето семейство, впечатлявайки с удобна локация в централната част на столицата.

Зона Б-19; zona b-19

ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

Що се отнася до градския транспорт, през квартал „Зона Б-19“ преминават значително малко транспортни линии. От една страна, това е обяснимо поради централното разположение на квартала, но за много хора може да се окаже недостатък, който да ги възпре от покупката на недвижими имоти. „Зона Б-19“ не разполага с обособена линия на метрото, която да преминава през квартала, но все пак на сравнително близко разстояние в съседния квартал „Света Троица“ се намира метростанция „Константин Величков“, която доста от жителите в „Зона Б-19“ активно използват. Автобусните линии, които преминават през квартала са: №11 и №83. Трамвайните линии, прекосяващи „Зона Б-19“ са повече: №3, 10, 11, 22. Макар и малко на брой, трамвайните линии имат дълги маршрути и ускорен график в сравнение с линиите, преминаващи през по-отдалечените квартали. Това ви позволява гъвкавост и подвижност. Ако градският транспорт е сред определящите фактори за вашия избор на недвижими имоти, „Зона Б-19“ предлага нелошо устроен градски транспорт и възможност да стигнете до центъра на София дори пеша.

ОБРАЗОВАНИЕ

По отношение на образованието „Зона Б-19“ е може би най-добре устроеният квартал на София. Ако сте от хората, за които наличието на учебни заведения е от основополагащо значение при избора на недвижими имоти, „Зона Б-19“ е най-удачното място за вас, тъй като тук се намират много на брой образователни институции с отлично ренуме. На територията на квартала е ситуиран Националният дворец на децата. Това е най-мащабната организация в България, обединяваща 60 отделни организации, развиващи социалните и творчески умения на децата още от ранна възраст. Също така в този квартал се намират няколко училища и детски градини, известни с отличното си ниво на образование и възпитание. Това са: 136 ОУ на бул. ”Ал. Стамболийски”, Професионална гимназия с интензивно изучаване на румънски език „Михай Еминеску” и Детска градина №120, ситуирана на ул. „Позитано” 125. Това изобилие от образователни институции на територията на квартала често привлича много хора, които търсят да закупят недвижими имоти. „Зона Б-19“ е отлична възможност да предоставите на децата си висококачествено образование.

ВЪЗДУХ

Един от недостатъците, ако можем така да го наречем, на квартал „Зона Б-19“ е мръсният въздух. Типично за централно разположен квартал в столицата, той не би могъл да претендира за чистота на въздуха. Отчитайки факта, че е обграден от 3 големи булеварда, можем да заключим, че трафикът създава предпоставки за големи замърсявания. В „Зона Б-19“ се намира и един от най-поддържаните софийски паркове – „Възраждане“, но поради засаждането на млади дръвчета там в последните години озеленяването не е голямо и не може да компенсира замърсяването на въздуха. Все пак трябва да отчетем, че когато говорим за София изобщо, трудно бихме открили квартал с кристален въздух. Ако обаче за вас това е проблем при избора на недвижими имоти, „Зона Б-19“ определено не впечатлява с чист въздух.

Зона Б-19; zona b-19

АРХИТЕКТУРА

„Зона Б-19“ е един от малкото софийски квартали, в които почти липсват старите социалистически блокове, строени през 70-те и 80-те години на миналия век. За сметка на това тук се издигат високи ЕПК блокове. Те са характерни за строителството на 90-те години и са пръснати на почти цялата територия на квартала.  Не липсват и тухлени блокове, като някои от тях са старо строителство и са еднотипни шестетажни сгради, а през последните години се установи и ново строителство, което обаче засега не измества ЕПК блоковете. Ако за вас това е от съществено значение при избора на недвижими имоти, „Зона Б-19“ предоставя добри възможности за вас и за вашето семейство.

ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ

Търговските вериги в квартал „Зона Б-19“ определено не липсват, макар че са предимно малки. Там бихте могли да срещнете множество магазини с различна големина и с различни предлагани стоки. Те най-често са разположени на партерните етажи на шестетажните тухлени блокове, за които вече ви разказахме по отношение на архитектурата на квартала. Вие можете да откриете почти всичко, което търсите в малките специализирани магазинчета. Ако търговските обекти са един определящите фактори за вас при избора на недвижими имоти, „Зона Б-19“ има сравнително добре устроен пазар.

Тук се намира и читалище „Аура“, което не е търговска верига, но пък можете да се сдобиете с голяма доза култура от разнообразно естество. Можете да го откриете на бул. „Александър Дондуков“.

Зона Б-19; zona b-19

СИГУРНОСТ И ЗДРАВЕ

На територията на квартал „Зона Б-19“ функционират ветеринарни и дентални клиники и аптеки, а лесната му и бърза достъпност до централната част на града ви осигурява възможност за бързо придвижване до по-големите болнични заведения, което, от една страна, създава излишно функционирането на малки болнични заведения на територията на квартала, а от друга, се оказва предимство за много хора, търсещи недвижими имоти. „Зона Б-19“ не е отлично обезпечен откъм здравна грижа, но все пак такава не липсва.

Надяваме се, че тази статия ви е била полезна! За нас от Broker360 е удоволствие да ви информираме и запознаваме, за да улесним вашия избор и да го направим обоснован!

А ако сте любопитни да научите още за квартал „Зона Б-19“, погледнете тук.

Следете и следващите текстове на Broker360 от поредицата, представяща кварталите на София и вашите възможности за закупуване или наемане на жилище там.

Погледнете още:

След маратона от инвестиции в „Младост“ накъде?

Разгледайте и нашите оферти за квартал „Зона Б-19“: https://broker360.bg/offers/list